понеділок, 9 січня 2017 р.

конспект уроку з правознавства тема: Що таке цивільно-правова відповідальність

Тема: Що таке цивільно-правова відповідальність

Мета: Сформувати у учнів уявлення про особливості цивільно-правової відповідальності; розвивати вміння  аналізувати та  розв’язувати правові ситуації щодо цивільної відповідальності малолітніх та неповнолітніх осіб та давати їм оцінку; формувати повагу до права.
Тип уроку: комбінований урок
Обладнання: Підручники "Правознавство. Практичний курс. 9 клас.". О.І.
Пометун, Т.О.Ремех, Цивільний кодекс України, ПК-презентація
Хід уроку
Оргмомент.

Оголошення очікуваних результатів від уроку.
1.Актуалізація опорних знань.
а)перевірка д/З
б)робота в парах (казка стор.82-83)Запитання: Чим володіли поросята? Що
сталося? На які права посягнув вовк?
Обговорення
ІІ.Новий матеріал.

1. Поняття і підстави цивільно-правової  відповідальності

Учитель: пояснює, що таке цивільно-правова відповідальність за допомогою
ПК-презентації.
         У випадку порушення цивільних прав настає цивільно-правова
відповідальність.
Цивільно-правова відповідальність - установлена законом негативна реакція держави на цивільне правопорушення, що виявляється в позбавленні особи певних цивільних прав чи накладенні на неї обов'язків майнового характеру.
Підставами для цивільно-правової відповідальності є: - наявність майнової шкоди (у грошовому виразі - майнових збитків);
-         протиправність поведінки (дія чи бездіяльність);
-         вина;
-         причинний зв'язок між збитком і протиправною поведінкою.
 Змістом її є компенсація й повне відшкодування збитків (реальних втрат, неотриманих доходів), тобто шкоди, вираженої у грошовій формі. Відшкодування збитків не звільняє особу від виконання обов’язків, які вона має виконати, наприклад за договором. Так, продавець, який не передав товар покупцеві у передбачений договором термін, зобов’язаний не тільки відшкодувати збитки, а й передати йому товар. Це називається виконанням зобовязання в натурі.
 Окрім відшкодування збитків, можуть сплачуватися, наприклад, штраф чи пеня. Цивільне законодавство передбачає також відшкодовування моральної шкоди.
Із Цивільного кодексу України Стаття 23 1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. 2. Моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів: 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі, гідності, а також ділової репутації' фізичної або юридичної особи. 3. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом... При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості. 4. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди...
На відміну від кримінальної чи адміністративної, цивільно-правова відповідальність може наставати і без вини, приміром, внаслідок діяльності, пов’язаної з предметом, що не піддається повному контролю людини, а тому становить підвищену небезпеку для оточення (транспортні засоби, механізми, вибухові речовини, службові собаки, дикі тварини тощо)., тобто джерелом підвищеної небезпеки. Завдану таким предметом шкоду і збитки відшкодовує, як правило, його володілець. Якщо шкоди завдано за обставин, які не можна передбачити - землетрус, повінь, лісова пожежа, воєнні дії, страйк та ін., — відповідальність не настає.
Завдання для закріплення.
Визначте, чи є підстави для цивільно-правової відповідальності і що може бути компенсоване у наступних випадках:
1.Микола замовив у транспортного підприємства вантажне авто для перевезення меблів. Проте під час перевезення була ожеледиця, водій не впорався з керуванням, врізався у стовп і меблі було пошкоджено.
2. Сашко позичив у Івана 300 грн. на один  місяць. Пройшло вже півроку, але гроші Сашко повернув, посилаючись на відсутність доходів.
3. У родини Петренків собака породи доберман-пінчер вибіг з квартири через незачинені двері  на двір і сильно вкусив сусідське дівча, через що в лікарні прийшлося накладати шов на рану.
Обговорення

2. Особливості цивільно-правової відповідальності малолітніх і неповнолітніх.
Робота в парах з текстом (стор. 87-88) :Опрацюйте матеріал та вирішить завдання  5. Обговорення
Текст:
 Розрізняють відповідальність осіб до 14 років, з 14 до 18 років,
Із Цивільного кодексу України Стаття 1178 1. Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи... Стаття 1179 1. Неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах. 2. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Якщо неповнолітня особа перебувала у закладі, який за законом здійснює щодо неї функції піклувальника, цей заклад зобов’язаний відшкодувати шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі, якщо він не доведе, що шкоди було завдано не з його вини. 3. Обов’язок батьків (усиновлювачів), піклувальника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, відшкодувати шкоду припиняється після досягнення особою, яка завдала шкоди, повноліття або коли вона до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди. Стаття 1180 ... 2. У разі відсутності у неповнолітньої особи, яка набула повної цивільної дієздатності, майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником... Обов’язок цих осіб відшкодувати шкоду припиняється з досягненням особою, яка завдала шкоди, повноліття.

На поточне закріплення— робота в парах — завдання 5 стр.88

Загальне закріплення — повернення до казки. Формулювання позовних вимог
поросят (Завд.: стр.88) Обговорення

Підсумки уроку.
Д\З: Прочитати тему 14 до кінця .Завдання на стр.89. На  1-6 балів - завд 1-2
На 7-9 балів - завд 1-3

На 10-11 – додатково. Придумати ситуацію про цивільну  відповідальність батьків(усиновлювачів) за шкоду, завдану ДПН та ситуацію, коли особа звільняється від цивільно-правової відповідальності.

Немає коментарів: