понеділок, 9 січня 2017 р.

конспект уроку з правознавства тема: Що означає бути громадянином держави

Тема.  Що означає бути громадянином держави
Мета: Надати учням уявлення про поняття «громадянство», статус громадянина, іноземця, особи без громадянства,  підстав набуття й припинення громадянства України; розвивати вміння тлумачити поняття «громадянство», називати підстави набуття й припинення громадянства України, розв’язувати правові ситуації щодо набуття громадянства дітьми; формувати усвідомлення важливості громадянства для людини.
Тип уроку: комбінований.

Обладнання: Посібник «Правознавство. Практичний курс» О.Пометун, Т.Ремех; зошити;  мультимедійна  презентація
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Учням пропонується  уривок твору О.Некрасова «Поет і громадянин»:
Поетом можеш ти не бути,
Але громадянином бути зобов'язаний .
А що таке громадянин ?
Батьківщини гідний син.

Запитання: Чому Поет вважає, що кожен має бути громадянином?
  Хто такий громадянин?

 Актуалізація опорних знань
1.      Перевірка домашнього завдання(Завд.1-3 стор.50)
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
1.      Учитель(евристична бесіда) Чи є у людини правовий зв'язок з державою? Однаковий у всіх? Коли ви виїжджали за кордон, чи залишався у Вас правовий зв'язок з державою?
Громадянство - правовий зв’язок громадянина з конкретною державою
Особа, що має такий зв’язок з державою, є її громадянином. Ми з вами є громадянами України. У кожного громадянина держави є правовий статус, тобто сукупність прав та обов’язків.
Чи всі люди, що проживають на території України, є її громадянами?
(Учитель демонструє схему «Правовий статус особи» на слайді презентації)
На території України проживають й іноземці, тобто особи, що мають громадянство інших держав, та апатриди - особи без громадянства, тобто ті, що не мають громадянства жодної з держав.  Є особи, що мають більше одного громадянства – біпатриди. Всі вони  мають свій правовий статус.
Як ви вважаєте,  Чим  правовий статус громадян відрізняється від  іноземців та осіб без громадянства?
Не всі права та обов’язки, що мають громадяни, можуть мати іноземці та особи без громадянства. Наприклад, в Україні вони не мають права обіймати певні державні посади, брати участь у виборах, вступати у  політичні партії України, не зобов’язані служити в збройних силах України. Проте мають дотримуватись законів України, платити податки тощо.
Питання, пов’язані з громадянством України,регулюються і Конституцією України, Законом України «Про громадянство України» , міжнародними договорами України.
Громадянство України ґрунтується на принципах:
1)  єдиного громадянства; 2)  рівності перед законом громадян України, незалежно від підстав набуття ними громадянства;3)  неприпустимості позбавлення особи громадянства України;4)  збереження громадянства за особою, що мешкає за межами України…6)  захисту громадян України, що перебувають за її межами; 7)  запобігання виникненню випадків без громадянства  та ін..
Завдання 2.  Поясніть, що таке єдине громадянство і чому, на Вашу думку, більшість держав не надають своїм громадянам права стати біпатридом?
2.      Як набути  громадянства України
Робота в  малих групах. Завдання 3 стор.52.Учні опрацьовують текст пункту 2 (стор.52) та вирішують дві-три ситуації на вибір.
Обговорення
3.      За яких підстав припиняється громадянство України
Робота в малих групах. Учні мають опрацювати ст. 7 та ст. 9 Закону України «Про громадянство»  мають дати відповіді на запитання:
1.      Чи буде припинене громадянство України щодо громадянки України М. що вийшла заміж за громадянина Німеччини?
2.      Чи буде припинене громадянство України щодо громадянина  України К., що пішов служити  за контрактом на військову службу США?
3.        Чи буде припинене громадянство України щодо громадянки України, що виїхала на ПМЖ до Туреччини?
4.        Чи буде припинене українське громадянство особи, що постійно проживає в Україні, але прийняла італійське громадянство?
5.      Чи буде припинене громадянство України щодо особи., що став громадянином України, але приховав в документах судимості про особливо тяжкі злочини?
Обговорення.

Загальне закріплення:
Запитання: 1.  Що таке громадянство, громадянин?  Чим правовий статус громадянина відрізняється від правового статусу іноземця, або особи без громадянства?  Якими документами регулюється питання громадянства України? У чому важливість громадянства для людини?
ІV. Підсумки уроку
Повернення до очікуваних результатів
V. Домашнє завдання

Прочитати тему 8.Виконати завдання на стор.54 (1-усно, 2,3-письмово)

Немає коментарів: