понеділок, 9 січня 2017 р.

конспект уроку з правознавства тема: Що таке право

Тема: Що таке право
Мета: Навчити учнів розуміти поняття «право», «правова норма», навчити що таке галузі права, наводити приклади норм за галузями,  характеризувати і наводити приклади. Виховувати позитивне ставлення до  ролі права в житті людей.
Тип уроку: Комбінований
Обладнання: Презентація, зошити, підручники

Хід уроку
1. Мотиваційний момент. Підніміть руку, ті, хто не вживав слово «право» взагалі? Кожного тижня? Кожного дня? Чому?
2. (Показ на слайді) : Давньогрецький філософ Аристотель писав: Право повинне бути критерієм справедливості. Подумайте над цим висловом протягом уроку
3. Актуалізація опорних знань учнів (Перевірка д.з.стор.13-14)
Новий матеріал
1.Що таке право і норма права
Робота в парах. Завдання 1 стор.14. Обговорення.
Фронтальна робота. Завдання 2 стор.15
Учитель ( з опорою на презентацією):
Право — це система загальнообов’язкових правил поведінки, що встановлює й охороняє держава для регулювання відносин в суспільстві береться.
Норми права — це правило поведінки загального характеру, прийнятеорганом держави, яке має загальнообов’язкову силу й передбачає відповідальність перед
державою у разі його порушення.
З одного боку, право розуміють як можливість для людини діяти: кожен із вас має право навчатися, лікуватися в закладах охорони здоров'я, звертатися до державних органів для захисту своїх інтересів, мати право на власність, в похилому віці отримувати пенсію і т.п. З іншого боку право вимагає неухильного дотримання законів. Це потрібно для того, щоб ви в повній міри могли використовувати всі надані державою можливості для вашого повноцінного життя та розвитку як особистості.
В багатьох ситуаціях дії  людей регулюються тими або іншими нормами права.Тільки держава може встановлювати загальнообов'язкові для всіх правила поведінки. Ці норми держава закріплює в своїх юридичних документах — законах, постановах, указах тощо. Норми права відрізняються від інших соціальних норм тим, що охороняються й захищаються державою. Для цього в державі створюються й діють спеціальні органи — міліція, прокуратура, суд.Як різним є характер погоди в різні пори року, так і норми права різняться захарактером правил поведінки, що містяться в них. Є норми, що встановлюютьобов’язок, - ти повинен зробити так: наприклад, у статті 51 Конституції України говориться, що «батьки зобов’язані утримувати своїх дітей до їх повноліття». Є ті, що надають нам права, тобто можливості діяти певним чином, уповноважують здійснювати конкретні дії для задоволення своїх потреб — ти можеш чинити так: наприклад, стаття 42 Конституції України стверджує, що «кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом». І, безумовно, є правові норми-заборони - ті, які забороняють вчиняти недозволені дії чи зловживати своїми можливостями (правами) - не роби цього: наприклад, стаття 30 Конституції України попереджає: «Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду».
Поточне закріплення.
Робота в малих групах. Завдання 3 стор 16. Обговорення
2. Що називають галуззю права
Учитель показує слайд «Система права».
Сукупність норм права, що регулює певну сферу суспільних відносин, називають галуззю права. 
Робота з текстом в парах.
предмета та методу правового регулювання. В даний час в Україні існують такі галузі права: конституційне (державне) право; адміністративне право; фінансове право; земельне право; економічне (господарське) право; цивільне право; сімейне право; трудове право; екологічне право; аграрне право; цивільно-процесуальне право; житлове право; пенсійне право; кримінальне право; Конституційне (державне) право — закріплює суспільний і державний устрій, правовий статус громадян.
 Адміністративне право — регулює діяльність державних установ та визначає їх функції.
 Адміністративно-процесуальне право — регулює порядок розгляду та провадження адміністративно-правових справ.
 Цивільне право — регулює майнові та немайнові відносини фізичних та юридичних осіб, захищає їх честь та гідність.
 Цивільно-процесуальне право — регулює порядок розгляду та провадження цивільних справ.
 Фінансове право — регулює діяльність фінансових установ та визначає їх функції.
Завдання: Виконати в парах завдання 4 стор.17.

Галузі права можна класифікувати за різними підставами, залежно від предмету або методу регулювання.
Загальне закріплення. Завдання . Наведіть мені приклади норм права і визначте, з якої вони галузі.
Рефлексія. Повернення до проблемного завдання. Як ви розумієте вислів
Аристотеля? Як Ви можете оцінити роль права в житті людини?
Підсумки уроку.
Д.З.

Прочитати тему3. Виконати завдання на стор.19 (1-усно, 2 – письмово)

Немає коментарів: