понеділок, 9 січня 2017 р.

конспект уроку з правознавства тема: Конституційні права та свободи людини і громадянина

Тема: «Конституційні права та свободи людини і громадянина»

Мета: ознайомити учнів з конституційними правами, свободами та обов’язками людини і громадянина, їх класифікацією, пояснити значення прав людини і громадянина та їх захист в Україні; формувати вміння визначати різні групи прав людини, аналізувати правові ситуації оцінювати важливість конституційних прав , свобод та обов’язків;розвивати навички роботи з нормативно-правовими актами;
виховувати повагу до прав людини, власне ставлення до конституційних прав , свобод та обов’язків .

Обладнання: Конституція України, витяги з законів «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну службу», посібник(О.Пометун, Т. Ремех), зошити


Тип уроку: урок комбінований 

Хід уроку

І. Орг.момент
Мотиваційний момент.
В Давній Греції захист Батьківщини вважався правом її громадян. Як ви вважаєте, що під цим розуміється сьогодні?

ІІ. Актуалізація знань, умінь, навичок
1.                         Що таке громадянство? Чим відрізняється правовий статус громадян від іноземців? Які документи підтверджують громадянство?
2.                         Аналіз ІІ розділу Конституції України.
В чому різниця статей які починаються словами «Кожен має право» та «громадяни мають право»?
Чому деякі права поширюються на всіх, а деякі – лише на громадян?


Новий матеріал
Учитель: Основний Закон України є основним документом, що визначає права і свободи її громадян. Закріплюючи права і свободи людини і громадянина. Конституція України визначає гарантії їх реалізації та захисту Перелік конституційних (основних) прав і свобод не є вичерпним, інші права, які ми реалізуємо в житті (наприклад, права
дітей, учнів, споживачів), містяться у відповідних законах.


1. Робота в парах. Завдання 2.стор.55. Аналіз тексту ІІ розділу Конституції України та заповнення таблиці:
Права і свободи людини
Статті Конституції України
Громадянські(особисті)

Політичні

Економічні

Соціальні

Культурні


Обговорення: 1.Чому конституційні права і свободи називають основними?
2Якими є конституційні обов’язки громадян України
Робота в парах. Завдання 4 стор.56. (Аналіз статей 65-68 Конституції України)Обговорення
Учитель:
 Конституційні обов'язки є такими ж важливими складовими  правового статусу громадянина, як його права і свободи. Нехтування конституційними  обов’язками не позбавляє людину конституційних прав і свобод, однак, як правило, тягне за собою юридичну відповідальність, що може бути пов’язана з певним обмеженням цих прав і свобод. Наприклад, якщо людина ухиляється від сплати податків, у дію вступають відповідні норми адміністративного чи кримінального права, відповідно до яких до людини застосовується передбачене цими нормами стягнення чи покарання.
Конституційні обов’язки - це необхідні для виконання дії людини, закріплені Конституцією України
Завдання 5.стор. 56.  Робота в парах. Проаналізуйте ситуацію «Чи служитиме Василь в армії», спираючись на витяги з Ст.34 та 65 Конституції України та законів Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну службу»
Із Конституції України
Стаття 34
Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
...Ніхто не може бути увільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов’язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.
Стаття 65 Захист Вітчизни... є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають службу відповідно до закону.
Із Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»
Захист України - конституційний обов’язок кожного її громадянина... ...Військова служба є почесним обов’язком кожного громадянина України... ...На строкову військову службу в мирний час призиваються придатні до неї за станом здоров’я і віком громадяни, яким... виповнилося 18 років.
Із закону України «Про альтернативну службу»
Право на альтернативну (невійськову) службу як вид виконання загального військового обов’язку мають при наявності істинних релігійних переконань громадяни України, які належать до діючих згідно з законодавством релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю та служби у збройних силах.
Закріплення:
Сформулюйте і запишіть висновок про важливість реалізації громадянами конституційних прав, свобод і виконання обов’язків.
Підсумки уроку
Д.З.

Прочитати тему 9.Виконати завдання на стор.57-58 (1,3-усно, 2-письмово)

Немає коментарів: