понеділок, 9 січня 2017 р.

конспект уроку з правознавства тема: Що регулює цивільне право

Що регулює цивільне право. Як реалізувати й захистити особисті немайнові та майнові права.
Називає відносини, що регулюються цивільним правом.
Розрізняє особисті немайнові і майнові права та наводить приклади.
Називає способи захисту цивільних прав.
Складає за зразком позовну заяву до суду.
Аналізує і розв’язує правові ситуації, що регулюються цивільним правом.
Що регулює цивільне право
Мета: Ознайомити учнів з суспільними відносинами, які регулює цивільне право, особистими майновими і немайновими правами та способами їх захисту ; навчити аналізувати і розв’язувати правові ситуації, що регулюються цивільним правом, складати заяву до суду; виховувати повагу до права.
Обладнання: Цивільний кодекс України, Конституція України, підручник «Правознавство. Практичний курс» О.Пометун, Т. Ремех, презентація, роздатковий матеріал

Тип уроку: засвоєння нових знань, умінь, навичок
Хід уроку
Оргмомент
Мотиваційний момент

Актуалізація опорних знань учнів
Учитель: Пригадайте, що таке правовідносини?  Чи можете ви приклад  правовідносин, в які ви вступили вчора. Як ви вважаєте, які з них регулюються цивільним правом?

Новий матеріал
Учитель: Кожен день людина вступає в різні правовідносини, що регулюються цивільним правом. Наприклад, навіть вночі до осель подається опалення і гаряча вода, електрика, обслуговуються ліфти. Вранці люди користуються громадським транспортом, щось купують, користуються різними послугами закладів харчування тощо. Це все цивільні правовідносини. Цивільне право грає дуже важливу роль в житті кожної людини.
Цивільне право  - це галузь права  що регулює особисті немайнові й майнові відносини, які грунтуються на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.
Основне джерело: Цивільний кодекс України (ЦК).
Відповідно до норм ЦК людині належать  майнові права і особисті немайнові права. Майнові права завжди мають майновий змість, тобто можна вирахувати їх грошову вартість.  Їх може бути відчужено (передано інщій особі за договором, у спадщину тощо). До майнових прав належать права на об’єкти цивільних прав: майно, речі, плоди і доходи, гроші, цінні папери дії, послуги, продукти творчої діяльності. Основне майнове право – це право власності.
Також право володіння та право користування чужим майном тощо.
Також особисті права є  немайновими – це означає, що в них немає майнового змісту, тобто фактично неможливо визначити вартість цих прав, Їх не може бути відчужено.
Ці права поділяються на особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи та особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної  особи.
     До особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи, належать:
1.Право на життя. 2.Право на здоров’я 3.Право на безпечне довкілля    4.Право на свободу.     5.Право на особисту недоторканість. 6. Право на сім’ю, опіку, піклування
     До особистих немайнових прав фізичної особи, що забезпечують її соціальні буття, належать:
1 Право на ім’я     2 Право на гідність, честь та ділову репутацію     3 Право на індивідуальність.      4 Право на особисте життя.     5 Право на інформацію.     6 Право на свободу творчості та вибір роду занять     7 Право на місце проживання та недоторканість житла     8 Право на свободу пересування.     9 Право на свободу об’єднань
Закріплення: Проаналізуйте ситуацію і визначте про які майнові і особисті немайнові права йдеться:
Сашко часто хворів. Батьки на літо орендували будинок в селі. Вони дізналися про це через оголошення в інтернеті, яке помістив власники будинку. Будинок був в екологічно безпечному місці, далеко від міста. Батьки поїхали туди  на новому авті, яке купив батько.
2. Способи захисту цивільних прав.
Робота в парах . Завдання 3 стор. 84

Закріплення. Робота в парах.
Потрібно визначити , який спосіб захисту цивільних прав потрібно обрати в наступних ситуаціях:
А) Микола, 12 років, на гроші, яка подарувала бабуся, купив новий мобільний телефон, але батьки були проти
Б) Сусід земельної ділянки Михайлових без їхньої згоди пересунув межу на метр на їх ділянку
В)У дворі впало старе дерево і пошкодило автомобіль
Г) Про кандидата у депутати Петра Петровича надрукували у газеті неправдиві свідчення про його нібито кримінальне минуле.
Обговорення
3. Практичне завдання.
Проаналізуйте наступну ситуацію і напишіть за зразком  (стор.85-86)позовну заяву до суду.
Ситуація: Варіант 1. Нові сусіди згори над квартирою Петренків (вул.Піскунівська,23 кв.45)поміняли батареї опалення, але наступного дня, коли всі були на роботі, одна  батарея почала бурхливо пропускати воду. Поки господарі не перекрили воду, у Петренків у кімнаті повідпадали шпалери і зіпсувався паркет. Комісія з Житлово-комунального управління, яку викликали Петренки, визначила суму збитків – 8 тис.грн. Проте сусіди(Іван Максимович та Таїсія Петрівна Симоненко) добровільно відшкодовувати збитки не схотіли.
Варіант 2. Микола Меженко, 7 років, що мешкає разом з батьками (мама-Людмила Іванівна, батько – Петро Михайлович), у квартирі № 4, буд.45 по вул. Квітучій, гулял у дворі і маючи здібності до малювання, видряпав цвяхом на авті «Мерседес» красиву квітку. Цей факт підтвердив двірник Михалов А.П., що бачив процес «творчості» на власні очі. Власник авта, Попудренко Микола Сергійович, що мешкав у їхньому будинку у кв.50, був категорично проти подібного «тюнінгу». Він вимагає відшкодування на ремонт авта.
Обговорення
Підсумки уроку. Оцінювання
Рефлексія: Що нового ви узнали на уроці ? Чому навчилися? Що було найбільш цікавим сьогодні на уроці? А що стане, на Вашу думку, корисним у майбутньому?

Д.З. 1)Прочитати тему 14 п.1-2., 2)вивчити майнові та особисті немайнові права (консп.). 3) Придумати ситуацію про порушення цивільних прав та пояснити спосіб захисту у цьому випадку.

Немає коментарів: