Тема: харчова
промисловість
Мета: дати
поняття про харчову промисловість України, її структуру та особливості
розміщення, розвивати вміння працювани з картою
Тип уроку: засвоєння нових
знань
Структура
уроку
I. Перевірка
домашнього завдання
.1 Чи пов'язане сільське господарство
з харчовою промисловістю?
2.
Які галузі харчової промисловості вам відомі?
3.
Продукція яких галузей рослинництва і тваринництва потребує швидкої
переробки?
II. Мотивація навчальної діяльності
III. Вивчення нового матеріалу
Галузевий склад та значення та харчової промисловості. Основною галуззю, що переробляє
більшість продукції сільського господарства, є харчова промисловість. Вона
об'єднує близько 40 галузей, які виробляють продукти харчування, а також мило,
тютюнові вироби. Підприємства галузі переважно переробляють
сільськогосподарську сировину,
а також видобувають кухонну сіль, мінеральні води (мал. 213). Основними
галузями, які використовують продукцію рослинництва в Україні, є борошномельна,
олійно-жирова, цукрова, плодоовочева. Тваринницьку сировину переробляють
м'ясна, молочна та рибна галузі промисловості.

Мал. . Галузевий склад харчової промисловості
За питомою часткою виробленої продукції харчова
промисловість (15,5 % за 2008 рік) поступається тільки металургії. Багато
виробництв галузі мають експортнезначення.
Чи знаєте ви, що...
Усього в Україні
промислове виробництво харчових продуктів на сьогодні здійснює близько 22 тис.
промислових підприємств, де зайнято майже три мільйони осіб. Асортимент
продукції налічує понад 4 тис. найменувань.
Харчова
промисловість має тісні зв'язки із сільським господарством, тому що не лише
використовує сировину, а й постачає тваринництву комбікорми. Характерною особливістю галузі є збільшення
частки сільськогосподарської продукції, що проходить промислову переробку.
Виробничі особливості харчової промисловості зумовлюють те, що визначальну роль
у розміщенні підприємств галузі має сировина і споживач. Окремі підгалузі за
факторами розміщення можна об'єднати у три групи.
До першої необхідно віднести ті, які тяжіють до
сировини (цукрова, олійна, рибна, спиртова, маслопереробна). Це зумовлено тим,
що вони використовують малотранспортабельну швидкопсувну сировину, а також ту,
якої споживають значну кількість. Наприклад, для виробництва 1 т цукру-піску потрібно 7 т буряків.
Галузі, у яких затрати на перевезення готової продукції більші, ніж на транспортування
сировини, орієнтуються на споживача (II група) і розміщуються в місцях великого
скупчення населення (хлібопекарська, кондитерська, пивоварна та інші). М'ясна,
борошномельна, тютюнова галузі мають подвійну орієнтацію: на сировину і на
споживача (III група).
Географія і перспективи розвитку харчової
промисловості. Підприємства борошномельної
промисловості зосереджені у великих містах (Києві, Одесі, Харкові,
Дніпропетровську та ін.), тобто орієнтуються на споживача і транспортні шляхи.
Борошно використовують у хлібопекарській, макаронній, кондитерській галузях, на
розміщення яких також вирішальний вплив має споживач.
Важливе місце у комплексі харчової індустрії посідає
цукрова промисловість. В Україні сформувався один з найбільших у світі районів
виробництва і переробки цукрових буряків. Підприємства цукрової промисловості
розміщені переважно в лісостеповій зоні й суміжних з нею північних степових
районах. На початок 1990-х років було понад 190 цукрових заводів.
Зараз діє близько 130. Найбільша кількість підприємств цукрової промисловості у
Вінницькій, Хмельницькій, Черкаській і Полтавській областях.
Олійно-жирова промисловість виробляє і переробляє
рослинні жири та пов'язані з ними продукти. Близько
90 % олії отримують із соняшнику. З 1 кг насіння можна отримати близько
400 г олії. Тому підприємства галузі розміщені, в основному, у районах
вирощування соняшнику. Найбільше їх у Дніпропетровській, Донецькій, Луганській
та Кіровоградській областях. Серед підприємств галузі близько 30 олійно-жирових
комбінатів і заводів, а також понад 400 цехів.
Чи знаєте ви, що...
У світі
найбільше виробляють соєвої, пальмової та ріпакової олії. Соняшникова олія посідає лише
четверте місце за обсягами світового виробництва. Україна, яка у 2008 році
виробила 1,8 млн т олії, серед інших країн світу належить до найбільших
виробників соняшникової олії.
Базою для розвитку плодоовочевої промисловості є
овочівництво і плодівництво. Основними районами її розвитку є південні області
(Одеська, Миколаївська, Херсонська), а також подільські області (Вінницька,
Тернопільська, Хмельницька) та Закарпаття. У Херсонській області, Криму та
Закарпатті розвинута також виноробна промисловість.
М'ясна промисловість забезпечує населення м'ясом,
напівфабрикатами, готовими виробами. За вартістю виробленої продукції ця галузь
посідає перше місце в харчовій промисловості. У великих містах розміщені
м'ясокомбінати, у яких комплексно переробляють продукцію тваринництва. Однак
необхідно більше наближати підприємства до районів розвинутого тваринництва,
щоб уникнути далеких перевезень живих тварин.
Молочна промисловість виробляє масло, сир, молочні
консерви, сухе, жирне і знежирене молоко. За вартістю продукції в харчовій промисловості
України вона посідає третє місце після м'ясної та цукрової. Підприємства, які
спеціалізуються на випуску фасованого молока, сметани, вершків, розміщені
переважно в містах, а виробництво масла, сиру, консервованого молока має
сировинну орієнтацію.
Рибна промисловість переробляє, передусім, морську й
океанічну рибу, а також частково — річкову. Сировинною базою для рибної
промисловості є середня та південна Атлантика, Індійський океан та
південно-східна частина Тихого океану, Азовсько-Чорноморський басейн, внутрішні
водойми. Переробка риби здійснюється на суднах-заводах, а також на
рибопереробних комбінатах у великих портових містах.
Проблемами галузей, які переробляють продукцію
сільського господарства, є недостатні виробничі потужності для окремих видів
сировини. Тому часто вирощену в сільському господарстві продукцію експортують,
а вироблені з неї товари знову ввозять в Україну. Вивозять за кордон
сільськогосподарську сировину інколи і через високу собівартість виробництва на
підприємствах, що мають застаріле обладнання. З іншого боку, галузь найбільш
модернізована і реконструйована порівняно з іншими, а тому швидкими темпами
розвивається. У результаті виникають і певні проблеми з реалізацією великих
обсягів продукції.
Чи знаєте ви, що...
У структурі
обсягів реалізованої промислової продукції харчових виробів, напоїв і тютюну в
Україні найбільша частка припадає на: виробництво напоїв (понад 25 %), молочних
виробів (близько 17 %),
м'ясних (близько 13 %),
тютюнових (понад 8 %),
хліба і хлібобулочних виробів (близько 5 %), олії та тваринних жирів (понад 4 %).
ІV.
Закріплення знань
1. Які особливості галузевого складу харчової
промисловості?
2. Які чинники
визначають розміщення підприємств харчової індустрії? Чому?
3. Яка географія основних галузей харчової промисловості?
4. Які загальні риси розвитку виробництва та
виробничої інфраструктури АПК?
V. Домашнє
завдання
Немає коментарів:
Дописати коментар