неділя, 26 квітня 2015 р.

Конспект уроку з Медико-санітарної підготовки ( Захист Вітчизни ) Тема: Профілактика інфекційних захворювань

Тема: Профілактика інфекційних захворювань
Мета: розкрити поняття інфекційних захворювань, як від них вберегтись, прищіплювати любов до Батьківщини.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу
Хід уроку

1. Організаційний етап
2. Актуалізація отриманих знань та вмінь людини.
Повторення вивченого на минулих уроках.
3. Мотивація навчальної діяльності.
4.Вивчення нового матеріалу
Інфекці́йні хворо́би — розлади здоров'я людей, що спричиняються живими збудниками (вірусами, різноманітними бактеріями, найпростішими, грибками, гельмінтами, продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), здатні передаватися від заражених осіб здоровим і схильні до масового поширення.
Інфекційні хвороби характеризуються:
·       певною етіологією (патоген або його токсини)
·       заразливістю, нерідко — схильністю до широкого епідемічного розповсюдження
·       циклічністю перебігу
·       формуванням імунітету
Характерною ознакою інфекційних хвороб є їх циклічність, тобто наявність:
·       інкубаційного періоду,
·       продромального,
·       періоду активних проявів хвороби,
·       реконвалесценції.
Збудники інфекційних хвороб, як ми бачили вище, передаються від хворих здоровим різними шляхами, тобто для кожної інфекції характерний певний механізм передачі. Механізм передачі інфекції і покладений Л. В. Громашевського в основу класифікації інфекційних хвороб. За класифікацією Л. В. Громашевського інфекційні хвороби поділяються на чотири групи.
I. Кишкові інфекції. Основним джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій, що виділяють з випорожненнями величезні кількості збудників. При деяких кишкових інфекційних захворюваннях можливо також виділення збудника з блювотними масами (холера), з сечею (черевний тиф).
Заразне початок проникає в організм через рот разом з їжею або питною водою, забрудненими у зовнішньому середовищі тими чи іншими способами.
II. Інфекції дихальних шляхів. Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій.
Запальний процес на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів викликає кашель і чхання, що обумовлює масове виділення заразного почала з крапельками слизу в навколишнє повітря.
Збудник проникає в організм здорової людини при вдиханні повітря, що містить заражені крапельки. До інфекцій дихальних шляхів відносяться грип, інфекційний мононуклеоз, натуральна віспа, епідемічний менінгіт і більшість дитячих інфекцій.
III. Кров'яні інфекції. Збудники цієї групи хвороб мають основну локалізацію в крові і лімфі. Інфекція з крові хворого може потрапити в кров здорової лише за допомогою кровосисних переносників. Людина, хвора інфекцією даної групи, для оточуючих за відсутності переносника практично не небезпечний. Винятком є ??чума (легенева форма), високозаразливий для оточуючих.
До групи кров'яних інфекцій відносяться висипний і поворотний тифи, кліщовий рикетсіоз, сезонні енцефаліти, малярія, лейшманіози та інші хвороби.
IV. Інфекції зовнішніх покривів. Заразне початок зазвичай проникає через пошкоджені зовнішні покриви. До них відносяться венеричні хвороби, що передаються статевим шляхом; сказ і содоку, зараження якими відбувається при укусі хворими тваринами; правець, збудник якого проникає в організм раневим шляхом; сибірська виразка, що передається прямим контактом від тварин або через забруднені спорами предмети побуту; сап і ящур , при яких зараження відбувається через слизові оболонки, та ін
Слід зазначити, що при деяких хворобах (чумі, туляремії, сибірки та ін) може бути множинний механізм передачі інфекції.
Важлива роль в епідемічному, процесі-виникнення і поширення інфекційних захворювань - належить соціальним чинникам.
У нашій країні багато уваги приділяється заходам, спрямованим на попередження інфекційних захворювань.
Профілактика інфекційних захворювань представляє комплекс різних заходів, серед яких найбільш важливе значення мають:
- підвищення рівня санітарної культури населення;
- проведення державних заходів, спрямованих на усунення причин, що сприяють появі та поширенню інфекційних хвороб;
- проведення заходів медичного характеру.
Умови харчування і якість харчових продуктів також мають велике значення в поширенні інфекції: вживання в їжу заражених продуктів може спричинити поширення тієї чи іншої інфекції.
Знешкодження джерела інфекції (хворого або бактеріоносій) - важлива міра профілактики багатьох захворювань. В цілях профілактики, на харчових підприємствах, у тому числі громадського харчування, передбачено обов'язкове бактеріологічне та медичне обстеження вступників на роботу осіб і співробітників для своєчасного виявлення, ізоляції та лікування хворих та бактеріоносіїв.
Серед заходів, спрямованих на розрив шляхів передачі інфекції, велику роль відіграє санітарний контроль своєчасної і раціональної очистки населених пунктів, водопостачання та каналізації, санітарного режиму на підприємствах громадського харчування, в дитячих установах, на промислових підприємствах і т.
д. До цієї групи заходів відносяться дезінфекційні роботи в осередках інфекції та на різних об'єктах.
Усі дезінфекційні заходи щодо часу проведення діляться на поточну дезінфекцію, яка здійснюється в оточенні хворого або бактеріоносій з метою знешкодження виділень, і на попереджувальну (профілактичну), яка проводиться планово, незалежно від наявності захворювань; об'єкт цієї дезінфекції-переважно місця загального користування
5. Закріплення
Відповіді учнів на питання вчителя.

6. Підсумок уроку. Домашнє завдання.

Немає коментарів: