Біологія 9 клас Дата___________
Тема: зв'язок організму людини з навколишнім
середовищем. Загальна характеристика сенсорних систем.
Мета: сформувати
знання про систему органів чуттів та їх значення для орієнтування в зовнішньому
середовищі; ознайомитися із загальним принципом структури й функцій сенсорних
систем; розвивати мислення, вміння
узагальнювати; виховувати здоровий спосіб життя
Обладнання: зошит,
підручник
Тип уроку: вивчення нового матеріалу
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІI. Актуалізація
опорних знань учнів.
Бесіда:
— З якими органами чуттів у
вищих тварин ви ознайомилися, вивчаючи курс «Тварини»?
— Як можна орієнтуватися в
зовнішньому світі?
— Які органи для цього
необхідні?
ІII. Мотивація
навчальної діяльності.
У
своєму оповіданні «Мікромегас» Вольтер заздрить герою, людині із Сиріусу, у
якого було 72 органи чуття. Чи варто заздрити сиріусиянину? Які органи чуттів є
в людини?
IV. Вивчення нового матеріалу
1. Сприйняття інформації про навколишній світ
Розповідь учителя
Людина
сприймає навколишній світ в основному за допомогою п'яти відчуттів. До них
належать зір, слух, дотик, нюх і смак. Організм людини має спеціальні системи
чутливих нервових утворень, що сприймають і аналізують певний вид подразнень,
які діють на людину. Такі системи називаються сенсорними.
Основну інформацію про навколишній
світ людина одержує завдяки зоровій і слуховій сенсорним системам: Проте окрім
них існують ще й смакова, нюхова, шкірна та інші сенсорні системи.
За допомогою кожної із сенсорних
систем у людини виникають різні види відчуття: світлові, звукові, смакові,
температурні, больові та багато інших. Але людина не може свідомо виділити
якийсь окремий вид відчуттів. У кожний момент часу в неї виникають ділі
комбінації відчуттів — сприйняття.
Людина сприймає світ як одне ціле, і
образи зовнішніх предметів та явищ, що формуються в неї,— це результат спільної
роботи багатьох сенсорних систем.
2. Принцип будови сенсорної системи
Розповідь учителя
Будь-яка сенсорна система
складається із трьох основних ланок: рецепторів, нервових шляхів і мозкових
центрів. Рецептори — це ланка, що сприймає інформацію, нервові шляхи проводять
інформацію до мозкових центрів, а ті обробляють інформацію, що надійшла.
Нервові шляхи від окремих сенсорних систем спрямовуються в певні центри мозку.
Нижчі центри можуть розташовуватися в спинному й довгастому мозку, наступні за
складністю — у проміжному мозку, а вищі — у корі великих півкуль. У корі
великих півкуль кожна сенсорна система займає певну ділянку. Наприклад, у
потиличній зоні розташовується корковий відділ зорової сенсорної системи, а в
скроневій — слухової сенсорної системи.
Інформація про окремі відчуття
об'єднується в корі головного мозку. Особливі ділянки кори в лобовій,
верхньотім'яній та скроневій зонах забезпечують установлення тісної взаємодії
між усіма сенсорними системами й беруть участь у процесах сприйняття образів.
Такі ділянки називаються асоціативними зонами.
3. Рецептори
Розповідь учителя
Виявлення сигналів здійснюється за
допомогою рецепторів. За характером відчуттів, які виникають при їхньому
подразненні, рецептори поділяють на зорові, слухові, нюхові, смакові,
дотикові, терморецептори, пропріорецептори, вестибулорецептори та рецептори
болю.
Існують рецептори зовнішні —
екстерорецептори й внутрішні — ін- терорецептори.
До екстерорецепторів належать
слухові, зорові, нюхові, смакові, дотикові. До інтерорецепторів належать
вестибулорецептори, пропріорецептори й вісцерорецептори, що сигналізують про
стан внутрішніх органів.
За характером контакту із
середовищем рецептори поділяються на дистантні, тобто ті, які одержують
інформацію на відстані від джерела подразнення, і контактні — ті, що
збуджуються при безпосередньому зіткненні з подразником.
До дистантних рецепторів належать
зорові, слухові й нюхові, а до контактних — зокрема, смакові й тактильні
рецептори.
Чутливість рецепторів до «своїх»
подразників дуже висока. Так, нюховий рецептор може збуджуватися при дії
одиночної молекули пахучої речовини, фоторецептор — одиночним квантом світла.
Чутливість слуховий рецепторів також обмежена: якби бона була вищою, ми чули б
постійний шум через тепловий рух молекул.
Для того щоб рецептор міг сприймати
відповідні сигнали, деякі сенсорні системи мають допоміжні апарати. Вони
являють собою спеціальні структури, функцією яких є первинне перетворення
енергії діючого стимулу. Наприклад, допоміжний апарат вестибулярної системи
перетворю кутові прискорення тіла в механічний зсув волосових клітин.
Будь-який рецептор сприймає енергію
подразника й перетворює її в специфічний процес збудження — нервовий імпульс. У
такий спосіб рецептори перекладають інформацію, отриману з навколишнього
середовища, зрозумілою для нервової системи «мовою».
4. Значення
аналізаторів
Розповідь учителя
Сенсорні системи називають також
аналізаторами. Поняття про аналізатори запровадив у фізіологію академік І. П.
Павлов у зв'язку із вченням про вищу нервову діяльність. Павлов виокремив в
аналізаторі три відділи. Периферичний, або рецепторний, відділ здійснює
сприйняття енергії подразника й трансформацію її в специфічний процес
збудження. Провідниковий відділ, представлений аферентними нервами й
підкорковими центрами, здійснює передачу збудження, яке виникло, в кору
головного мозку. Центральний, або корковий, відділ аналізатора, представлений
відповідними зонами кори головного мозку, здійснює вищий аналіз і синтез
збуджень та формування відповідного відчуття.
Роль аналізаторів при формуванні
пристосувальних реакцій надзвичайно велика. Саме вони забезпечують доцільні
реакції організму у відповідь на зміни умов навколишнього середовища, саме
вони повідомляють нам про різні характеристики навколишнього світу й про ті
зміни, які відбуваються навколо нас.
IV. Узагальнення, систематизація й
контроль знань та вмінь учнів
Бесіда за запитаннями:
-
Як людина
одержує інформацію про Навколишній світ?
-
Яку функцію
виконують рецептори?
-
У чому
полягають загальні принципи будови сенсорних систем?
-
Як поділяють
рецептори за характером їхнього контакту із середовищем?
-
Які функції
виконує провідниковий відділ аналізатора?
-
Які функції
виконує центральний, або корковий, відділ аналізатора
-
Чому для нормальної роботи будь-якого аналізатора
необхідно, щоб були неушкоджені всі його частини?
-
Нюховий рецептор сприймає запах аміаку в мізерній
концентрації, але якщо крапнути аміаком на нюховий нерв, то жодної реакції організму
не буде. Чому?
V. Домашнє завдання.
Опрацювати § 68,69, дати відповіді на запитання в
кінці параграфів.
Немає коментарів:
Дописати коментар