понеділок, 4 липня 2016 р.

Конспект уроку з біології у 9 класі Тема: харчування і здоров’я. Практична робота № 6. Аналіз індивідуального харчового раціону за добу та відповідність його нормам.

 Біологія 9 клас                                                                                   Дата___________
Тема: харчування і здоров’я. Практична робота № 6. Аналіз індивідуального харчового раціону за добу та відповідність його нормам.
Мета: ознайомити учнів із режимом та нормою харчування, раціональним харчуванням, з’ясувати, від чого залежать потреби організму в тих чи інших речовинах, навчити раціонально складати харчовий раціон; розвивати вміння виділяти головне в матеріалі, логічно мислити та робити відповідні висновки; виховувати здоровий спосіб життя.

Обладнання: таблиці, зошит для практичних робіт, підручник
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.
 Бесіда за запитаннями.
1. Яка роль білків в організмі?
2. Яке значення води в організмі?
3. Яка роль вуглеводів в організмі?
4. Як регулюється сталий рівень глюкози в крові?
5. Яка роль жирів в організмі?
6. Яку роль в організмі відіграють мінеральні солі?
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Обговоримо разом
Іноді говорять: «Ти є тим, що їси! Як ви розумієте цю фразу?
IV. Вивчення нового матеріалу.
1.      Здоров’я та його показники. 
Бесіда із складанням схеми.
Здоров’я — це стан фізичного, психічного та соціального благополуч­чя, високої працездатності та соціальної активності людини.
Здоров’я характеризується високим рівнем фізичного розвитку здоров’я, соціально доцільною поведінкою.
2.      Фактори, що змінюють здоров’я.
 Бесіда.
— Спілкування з природою (свіже повітря, чиста вода).
— Висока рухова активність.
— Чіткий режим дня.
— Правильне харчування.
Здоров’я людини є найвищою індивідуальною і суспільною цінністю.
3.      Харчування.
Розповідь вчителя.
Харчування — це споживання харчових продуктів і води, що необхідні для поповнення енергетичних витрат, побудови і відновлення тканин та регуляції функцій в організмі.
4.      Раціональне харчування. Залежність норми харчування від енерге­тичних витрат.
Бесіда з використанням таблиці
Принципи раціонального харчування:
— енергетичний баланс організму (кількість енергії, яка надходить до організму з      їжею, має відповідати енергетичним витратам організму;
— надходження в організм усіх речових, необхідних для нормальної життєдіяльності.
Потреба людини в поживних речовинах визначається її:
— масою;
— віком;
— рівнем рухової активності.
5.      Добовий раціон. Складання індивідуального раціону харчування на добу.
Бесіда з використанням таблиці.
На 1 кг маси тіла людини необхідно вживати на добу:
— 1 г жиру;
 3 г білка;
— 8 г вуглеводів.
При розщепленні:
1 г білків виділяється — 17,6 кДЖ енергії;
1 г вуглеводів виділяється — 17,6 кДЖ енергії;
1 г жирів виділяється — 38,9 кДЖ енергії.

Добовий раціон
Сніданок повинен становити добового раціону — 25%; обід — 35%; полуденок — 20%; вечеря — 20%.
6. Недостатнє харчування та його наслідки. (Бесіда, повідомлення учнів). Наслідки недостатнього харчування: дистрофія, обмеження росту, затримка розвитку.
V. Закріплення знань учнів.
1. Бесіда про правила харчування.
Правила харчування
1. Калорійність добового раціону має відповідати енергозатратам людини.
2. їжу необхідно готувати з доброякісних і різноманітних харчових продуктів, піддаючи її правильній кулінарній обробці.
3. До складу їжі мають входити всі потрібні харчові речовини (білки, жири, вуглеводи, вітаміни) в певних кількісних співвідношеннях.
4. Слід оберігати їжу від потрапляння в неї збудників хвороб.
5. їжа повинна мати добрі смакові властивості.
6. Харчовий раціон треба правильно розподіляти протягом дня.
7. їсти потрібно в умовах, які викликають позитивні емоції.
8. Необхідно додержуватись правильного режиму харчування.
9. Необхідно перед вживанням їжі мити руки.
2. Виконання практичної роботи № 6. Аналіз індивідуального харчового раціону за добу та відповідність його нормам.
Відповідно до інструкції в зошиті
VІ. Домашнє завдання.

Опрацювати § 36. Завд. 8 (9) ст.110

Немає коментарів: